Titel: Jorddragning.

Meddelare: Fritjof Josephson

Socken/stad: Torsåker  By/kvarter: Prästmon

För engelska sjukan var jorddragning ett tillförlitligt medel. Man gjorde ett hål i en tuva från norr till söder och trädde det sjuka barnet genom detta tre gånger med huvudet först och mot solöppningen. Helst borde jorddragningen försiggå en torsdag i nedan. En kopparslant torde också kastas i öppningen för att åsyftat resultat skulle vinnas. En annan form av jorddragning var att draga barnet genom et s.k. "valbundsträd", d.v.s. ett träd, som grenat sig och därefter växt samman till öglefason. Det var dock icke så lätt att hitta ett dylikt träd, och ägaren hade därför i ett sådant "valbundsträd" en god inkomstkälla.

Uppt. datum och åldersuppgift saknas. F.M. 5095